RESEPI ROTI CHEESE BUTTER HOMEMADE

In Makanan 39 views

RESEPI ROTI CHEESE BUTTER HOMEMADE

BAHAN-BAHAN

380gm tepung high protein (tepung roti)
3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A
100ml air
100gm water roux
60gm butter/marjerin
1sk bread softner
Mozarella/Parmesan Cheese, Italian Herbs (kalau takde, Parsley Flakes pun ok) dan gula secukupnya utk ditabur atas roti

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Masukkan semua bahan dlm BM uli dan biarkan BM uli doh selama 1 jam 30 minit.

2.Keluarkan doh dr BM. Uli-uli seketika guna tangan. Kemudiannya saya bahagikan doh kpd 2 bahagian

3.Griskan 2 loyang empat segi 9 X9 inci. Setiap doh tu dan bahagi pula kpd 4 bahagian yg panjang. Susun dlm loyang. Jarak-jarakkan sedikit kerana doh akan mengembang.

Nota: Sebenarnya ikut suka anda nak buat doh tu bentuk apa. Doh ni memang soft pun tak kiralah kalau anda buat bentuk apapun.

4.Biarkan doh naik lagi, lebih kurang 40 minit. Doh akan mengembang dan jadi rapat-rapat.

5.Tabur keju, sedikit gula dan Italian Herbs.

6.Panaskan oven. Bakar 160 – 170 degree selama 15 -20 minit. Api atas bawah hingga roti masak.

7.Roti sudah masak. Sapukan dgn mentega sebaik sahaja roti dikeluarkan dr oven.

Sangat lazat dan lembut dan panas-panas.

Tags: #Butter #Cheese #HOMEMADE #RESEPI #Roti

author
Author: 
    Serabai Serawa Durian
    Serabai Serawa Durian
    Serabai Serawa Durian Bahan-bahan250gm tepung beras150gm nasi
    Kaswi Durian
    Kaswi Durian
    Kaswi Durian By Kak Wan @ Resipicitarasawan Bahan-bahan300gm isi
    Sambal Kuinin
    Sambal Kuinin
    Sambal KuininBahan-bahan2 biji buah kuini setengah masak2
    RESEPI SAMBAL TOTOK #RRTS
    RESEPI SAMBAL TOTOK #RRTS
    RESEPI SAMBAL TOTOK #RRTS BAHAN-BAHAN ikan bilis

    Leave a reply "RESEPI ROTI CHEESE BUTTER HOMEMADE"

    Must read×

    Top